Änglamakerskans barn
Egmont Publishing/Lucas Svedberg

En änglamakerska som inte får ro – i höstens mest skrämmande bok för unga

26.08.2019

De vuxnas försummelser och barnens rädslor för att inte vara älskade. Änglamakerskor som tog död på oönskade barn. Nutid möter dåtid i Johannes Pinters ”Änglamakerskans barn”, höstens kanske rysligaste spökhistoria för barn och unga.

I ”Änglamakerskans barn” möter vi huvudpersonen Sladden, en tioårig pojke som flyttar in i en sliten lägenhet med sin mamma och två äldre systrar. I trapphuset träffar han en gammal tant som avslöjar att det för hundra år sedan bodde en änglamakerska i Sladdens lägenhet. Änglamakerskornas jobb var att ta hand om små barn – och låta dem dö.

Snart börjar det hända mystiska saker. Det ligger rester av aska i maten i skafferiet. På natten hörs ljud av tassande barnfötter. Ibland verkar det stå en skepnad i ett hörn och stirra på Sladden när han ska somna. Kan skepnaden vara änglamakerskan som spökar? Och vad vill hon i så fall Sladden?

”Änglamakerskans barn” är en vardagsrealistisk berättelse, skriven med ett starkt barnperspektiv. Samtidigt finns det en utpräglad sagoton med influenser av allt från bröderna Grimm till Neil Gaiman – en värld där barnet har förmågan att kunna se och därmed besegra ondskan.
Och inte minst är det en bok med flera lager av skräck.

– Vi har ett oälskat barn. Ett spöke med onda avsikter. Och i botten, ekot av svensk historias mest tragiska ”hemlighet”, den om änglamakerskorna och deras fruktansvärda värv, säger bokens författare Johannes Pinter.

”Barn mår bra av att bli lite rädda ibland”

Johannes Pinter är filmregissören och författaren som brinner för skräck och står bakom flera romaner med skräckinslag som ”De mörkermärkta” och ”Stormskörd”, samt den hyllade barnboksserien ”Monster monster”. Han menar att barn såväl som vuxna mår bra av att utsättas för skräck i lagom doser, att bli lite rädda ibland.

– Att läsa och titta på skräck i en trygg miljö är att lära sig om det skrämmande som finns runt omkring oss på ett kontrollerat sätt. Vi utvecklas genom att ställas inför det faktum att allt inte är gott, att det finns mörker och ondska i världen. Jag har själv vuxit av att få konfrontera mina egna rädslor och svagheter i mitt arbete med skräcken, säger Johannes Pinter. 

Bokens omslag och illustrationer har tecknats av Lucas Svedberg.

”Änglamakerskans barn” är för barn i åldern 9-12 år. Boken är på 127 sidor och finns att köpa i bokhandeln och på nätet, bl.a. på Dintidning.se.

Högupplösta pressbilder finns att ladda ner från Egmonts pressrum hos Mynewsdesk.

För mer information vänligen kontakta,
Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig, Egmont Publishing, 0708 63 94 62, jonas.lidheimer@egmont.se